(Δελτίο Τύπου)
Μπορούν οι Κυκλάδες να συνδυάζουν την ευημερία με τη διαφύλαξη των παραδόσεων που τις καθιστούν μοναδικές; Πώς μπορούν οι υποδομές στα νησιά να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες - και σε ποιο σημείο πρέπει να μπει όριο σε αυτήν τη ζήτηση; Ποιες ρυθμίσεις θα επιτρέψουν την ισόρροπη ανάπτυξη της δόμησης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική;
Με αυτά και άλλα ερωτήματα θα καταπιαστεί το πρόγραμμα «Βιώσιμες Κυκλάδες», της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία». Πρόκειται για ένα νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα με ορίζοντα 18 μηνών που εστιάζει σε κρίσιμες πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της φέρουσας ικανότητας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου υπό την πίεση του υπερ-τουρισμού.
Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αφιερώματα και εκδηλώσεις, οι «Βιώσιμες Κυκλάδες» θα καταγράφουν και θα προβάλλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα ζωτικά αυτά θέματα και την επίδραση που έχουν στις τοπικές κοινωνίες.
Το περιεχόμενο της έρευνας είναι διαθέσιμο στο κοινό και τα ΜΜΕ για αναδημοσίευση με άδεια Creative Commons (CC-ΒΥ) από την ιστοσελίδα μας sustainablecyclades.gr, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή έκθεση.
Την δημοσιογραφική επιμέλεια του έργου έχουν οι Τάσος Τέλλογλου και Γιάννης Παλαιολόγος μαζί με πλειάδα συνεργατών.
Η ιδέα είχε πολλούς πατεράδες. Τον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και την περιπέτεια του, τις κινήσεις των Πολιτών για ελεύθερες παραλίες το καλοκαίρι, μια σειρά υποψηφίων που κατάφεραν και εκλέχθηκαν δήμαρχοι στα νησιά και όσους τους βοήθησαν βάζοντας στο επίκεντρο την βιωσιμότητα…
— Τάσος Τέλλογλου
Η βιωσιμότητα μας ενδιαφέρει σε όλες τις πτυχές της: από την κλίμακα και τη μορφή της δόμησης ως τις αντοχές των υποδομών και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που παρέχονται στους νησιώτες όταν το βλέμμα του κόσμου είναι στραμμένο αλλού…
— Γιάννης Παλαιολόγος
Πλοηγηθείτε στο sustainablecyclades.gr και διαβάστε τα πρώτα άρθρα από την ομάδα των Βιώσιμων Κυκλάδων, σχετικά δημοσιεύματα, γνωρίστε τον δραστήριο τοπικό τύπο και ενημερωθείτε για δραστηριότητες που συμβαίνουν τώρα στις Κυκλάδες.
Τα ψεύτικα τα έργα, τα μεγάλα
Γιάννης Παλαιολόγος
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας που έχουν αφήσει την Τήνο στο έλεος της ανομβρίας.
Στο πρώτο μέρος αυτής της έρευνας από τις «Βιώσιμες Κυκλάδες» για το ζήτημα της ύδρευσης στην Τήνο, εξετάζουμε το ιστορικό τριών φιλόδοξων έργων που στόχευαν στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων υδροδότησης του νησιού – έργων που κατέστησαν αυξανόμενα επείγοντα καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονταν και η κατανάλωση εκτοξευόταν τις τελευταίες δεκαετίες.
Μετά τη σεζόν
Τάσος Τέλλογλου
Το hang-over του 2022 έγινε αισθητό φέτος, ειδικά στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Το πρώτο εννιάμηνο της τουριστικής σεζόν η Μύκονος είχε 31.000 αφίξεις λιγότερες (μείωση 5,6%), ενώ στη Σαντορίνη η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, της τάξης του 9%. Σε αμφότερα τα νησιά η πτώση των κερδών σε πολλές περιπτώσεις ήταν διψήφιου ποσοστού. Εν τω μεταξύ, πέρα από την πτώση του τζίρου λόγω μειωμένων αφίξεων, τα ξενοδοχεία αντιμετώπισαν και σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, σε πολλά μέτωπα.
Βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας για Βιώσιμες Κυκλάδες. Επικοινωνήστε μαζί μας, εμπιστευτικά αν θέλετε, και βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία.
Το project «Βιώσιμες Κυκλάδες» στηρίζεται στη πολύτιμη συμμετοχή των δωρητών μας.
Ευχαριστούμε για την γενναιόδωρη υποστήριξη την Μυτιληναίος Α.Ε., την Τηνιακοί Αμπελώνες Α.Ε. και αρκετούς ακόμα ιδιώτες δωρητές.