Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία είναι όλοι έμπειροι επαγγελματίες, πρωτίστως δημοσιογράφοι καθώς και στελέχη επιχειρήσεων και επικοινωνιολόγοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την δημοσιογραφία σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλλαγών στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Το ΔΣ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία. Τ. Καραπαναγιώτη, Αλ. Μασσαβέτας, Κ. Οικονομάκου

Το ΔΣ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία. Τ. Καραπαναγιώτη, Αλ. Μασσαβέτας, Κ. Οικονομάκου

Φωτογραφία πορτραίτου Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Πρόεδρος ΔΣ

Η Τατιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Royal College of Art. Εργάστηκε στο Λονδίνο ως εικονογράφος με εκδοτικούς οίκους όπως Penguin Books, Faber&Faber, Hamilton Press, Granta Books, Royal Mail. Παράλληλα, διηύθυνε τον εκδοτικό οίκο Salvo Publications του Royal College of Art. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα κι ανέλαβε ως παραγωγός τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές, όπως Οι Φάκελοι με τον Αλέξη Παπαχελά, Πρωταγωνιστές με τον Σταύρο Θεοδωράκη, 42’ με τη Μάρα Ζαχαρέα, Έλλη με την Έλλη Στάη και Έρευνα με τον Παύλο Τσίμα. Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας (Φεβρουάριος-Μάιος 2012) και Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού στην κυβέρνηση Πικραμμένου (Μάιος-Ιούνιος 2012). Το 2016 συν-ίδρυσε με τον Δημήτρη Ξενάκη το inside story.

Φωτογραφία πορτραίτου Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Γραμματέας ΔΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge. Έζησε νομαδικά με βάση του την Πόλη από το 2003 ως το 2015. Κατά την εκεί παραμονή του έγραψε δύο βιβλία για την Κωνσταντινούπολη (Η Πόλη των Απόντων – Πατάκης 2011 και Διαδρομές, Ιστός Πόλης 2013) και ένα για την Μικρά Ασία (Το Παλίμψηστο της Μνήμης, Πατάκης 2015), ενώ συνεργάσθηκε με ελληνικά και ξένα έντυπα. Σήμερα συνεχίζει την νομαδική του ύπαρξη, με βάση την γενέτειρά του.

Φωτογραφία πορτραίτου Κατερίνα Οικονομάκου

Κατερίνα Οικονομάκου

Μέλος ΔΣ

Μετά τις σπουδές της στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, εργάστηκε για μερικά χρόνια στο ΑΠΕ, προτού περάσει στο χώρο των γυναικείων περιοδικών, ως αρχισυντάκτρια στο Harper’s Bazaar και το Marie Claire. Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο και την Ελευθεροτυπία, όπου παρέμεινε έως το 2011. Την περίοδο 2011-2012 ήταν European Journalism Fellow στο Freies Universitat του Βερολίνου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ελεύθερη συντάκτρια με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της μηνιαίας επιθεώρησης βιβλίων The Books’ Journal. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918 – Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Φωτογραφία πορτραίτου Ναταλία Καραπαναγιώτη

Ναταλία Καραπαναγιώτη

Η Ναταλία είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ακαδημαϊκή έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία προτού μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1999 εργάζεται στη Siemens, στην έρευνα & ανάπτυξη, σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, e-business, στρατηγική μάρκετινγκ και βιωσιμότητα. Είναι υπεύθυνη Στρατηγικής και Sustainability της Siemens για την Ελλάδα.

Φωτογραφία πορτραίτου Κατερίνα Λομβαρδέα

Κατερίνα Λομβαρδέα

Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος από το 2002 ως το 2011 στις εκπομπές Φάκελοι και Νέοι Φάκελοι, στο Mega και τον ΣΚΑΪ. Έχει πτυχία στην ιστορία και τις ευρωπαϊκές σπουδές και μια πρόσφατη άδεια ξεναγού, που κάποτε θα αξιοποιήσει. Περισσότερο από όλα αγαπά τις δημοσιογραφικές αποστολές και να μιλά με τους ανθρώπους. Αρχισυντάκτρια στο inside story.

Φωτογραφία πορτραίτου Δημήτρης Ξενάκης

Δημήτρης Ξενάκης

Από το 1994 εργάζεται στη διαμόρφωση ψηφιακής στρατηγικής στα ΜΜΕ και στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών στα ψηφιακά μέσα. Έχει αναλάβει διοικητικές θέσεις ευθύνης σε μερικούς από τους σημαντικότερους οργανισμούς ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως ΔΟΛ (in.gr), skai.gr και 24Media (news247.gr). Το 2016, με την Τατιάνα Καραπαναγιώτη και μια ομάδα εκπληκτικών συνεργατών ξεκίνησε το πρωτοποριακό συνδρομητικό site ερευνητικής και επεξηγηματικής δημοσιογραφίας inside story. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσική έχοντας δουλέψει και κάμποσο ως ερευνητής.

Φωτογραφία πορτραίτου Μαργαρίτα Μιχελάκου

Μαργαρίτα Μιχελάκου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία. Εργάζεται στα περιοδικά από το 1990. Ήταν στην πρώτη ομάδα της Athens Voice και το διάστημα 2006-2010 διευθύντρια του Marie Claire. Από το 2016 είναι στο inside story, έως το 2020 ως αρχισυντάκτρια και πλέον ως newsletter editor.

Φωτογραφία πορτραίτου Γιάννης Παλαιολόγος

Γιάννης Παλαιολόγος

Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος στο inside story και στην εφημερίδα Καθημερινή. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday. Διετέλεσε συντάκτης ερευνών, αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης και ανταποκριτής στις Βρυξέλλες για την Καθημερινή. Την ίδια περίοδο ήταν ανταποκριτής Βρυξελλών και για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση εκδόθηκε από την Portobello Books (Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί σε διεθνή μέσα όπως η Wall Street Journal και η Washington Post, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα στους Financial Times, Time, Politico, Politico Europe και New Republic. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Εκτός δημοσιογραφίας, συνεργάστηκε με την ομάδα Ab Ovo στο σενάριο της θεατρικής σάτιρας «Μαμά Ελλάδα2», που παίχθηκε στην Αθήνα το 2009-10.

Φωτογραφία πορτραίτου Τάσος Τέλλογλου

Τάσος Τέλλογλου

Γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1986 έπιασε δουλειά στην εφημερίδα «Η Πρώτη» και το 1989 μπήκε στην σύνταξη της «Καθημερινής», ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκε στο πολιτικό τμήμα του Mega Channel. Από το 1990 ως το 1997 ήταν ανταποκριτής στην Γερμανία. Έχει γυρίσει και παρουσιάσει πάνω από 250 μεγάλης διάρκειας ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Το 1998 με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα δημιούργησαν την εκπομπή «Το μαύρο κουτί» (Mega), to 2004 έγινε αρχισυντάκτης των «Φακέλων». Από το 2007 ως το 2013 συμπαρουσίασε με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σοφία Παπαιωάννου τους «Νέους Φακέλους» και από το 2016 τις «Ιστορίες»με τον Αλέξη Παπαχελά, τη Σία Κοσσιώνη και τον Παύλο Τσίμα. Το 2020-21 παρουσίαζε την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή στον Antenna. Έχει κερδίσει 8 φορές το βραβείο Πρόσωπα και για την εργασία του στην τηλεόραση, καθώς και το βραβείο Μπότση.