Η μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου 2018 με τους πάνω από 100 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές ζημιές, σημάδεψε τη κοινωνία. Πρόκειται άλλωστε για την φονικότερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η αποκατάσταση των ζημιών και της τοπικής κοινωνίας θα πάρει καιρό και απαιτεί την κινητοποίηση των μηχανισμών της πολιτείας και την ενεργή εμπλοκή της κοινότητας. Η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων θα βοηθήσει στην διαφάνεια των διαδικασιών και στην γρήγορη ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που αναπόφευκτα προκύπτουν. Το Παρατηρητήριο, μέσα από τις παρεμβάσεις που δρομολογεί θα εμποδίσει την καθημερινότητα των «μεγάλων ειδήσεων» να περιθωριοποιήσουν τα γεγονότα στο Μάτι.

Στην πράξη, το Παρατηρητήριο για το Μάτι πρόκειται για μία έρευνα με μακροχρόνιο ορίζοντα στην οποία θα καταγράφεται το ημερολόγιο ανοικοδόμησης της πληγείσας περιοχής και το περιεχόμενό της οποίας θα είναι διαθέσιμο, καθώς παράγεται, στο κοινό και στα Μέσα για αναδημοσίευση. Ταυτόχρονα, τακτικές οργανωμένες ενέργειες εμπλοκής των κατοίκων θα βοηθήσουν στο να αναδειχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και αφιερώματα, το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί βήμα-βήμα τις διαδικασίες της κοινότητας στο Νέο Βουτζά, το Μάτι και όλη την περιοχή. Από την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, τις αποζημιώσεις, την αδειοδότηση και κατασκευή νέων σπιτιών, την επιστροφή των κατοίκων, τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων, τη ζωή των παιδιών στο σχολείο, την αναδάσωση μέχρι και μικρά περιστατικά της καθημερινότητας.

Κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και η αλληλεπίδραση και εμπλοκή των κατοίκων με τους δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να εφαρμοσθούν ιδέες community journalism, ενεργοποιώντας την τοπική κοινωνία για τα θέματα που την απασχολούν και διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους φορείς.

Το υλικό του παρατηρητηρίου, κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, δημοσιεύονταν στον ιστότοπο του έργου (τα περισσότερα κείμενα που παράχτηκαν βρίσκονται και στο inside story). Για εκδοτικούς και τεχνικούς λόγους το inside story έχει αναλάβει την έκδοση. Το υλικό -εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά- διατίθεται με άδεια «Creative Commons» για την διασφάλιση της μεγαλύτερης έκθεσης.

Την επιμέλεια της έρευνας έχει ο Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος που ασχολήθηκε συστηματικά με την πυρκαγιά, ενώ την ομάδα συμπληρώνουν επιπλέον δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, σκηνοθέτης, μοντέρ, κ.α.Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» στηρίζεται στη πολύτιμη συμμετοχή των δωρητών μας για να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό του να βοηθήσει την τοπική κοινωνία να επανέλθει στην φυσιολογική ζωή όσο πιο γρήγορα γίνεται και να συνεισφέρει ώστε να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Είμαστε περήφανοι για την υποστήριξη από την Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, την AEGEAN, την Παπαστράτος ΑΒΕΣ , το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Μυτιληναίος Α.Ε. και την Viva Wallet.