Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα πολιτών για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι έδωσαν οι ομιλητές της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου το [Παρατηρητήριο για το Μάτι(http://matiobserver.gr/)], με τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία. Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Οικισμός Πρότυπο ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος;» και σε αυτην συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Βαγγέλης Μπουρνούς, Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ και Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα. Τον συντονισμό του πάνελ έκανε το Παρατηρητήριο για το Μάτι με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Ο κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι μελέτες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες να τεθεί σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Όπως είπε «δώσαμε συγκεκριμένες εντολές προς το ΤΕΕ οι οποίες ήταν να κάνει ένα σχεδιασμό ώστε να συμβάλει στον ανασχεδιασμό και στην ανάταξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με πρωταρχικό κριτήριο την πρόληψη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Αυτός ήταν ο πρώτος μας στόχος. Ο δεύτερος ήταν να γίνει μία χωρική αναδιοργάνωση της περιοχής, να δούμε δηλαδή πού μπορεί να είναι ασφαλής και βιώσιμη η πολεοδόμηση. Τρίτος στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι τεχνικές υποδομές οι οποίες θα καταστήσουν την περιοχή ανθεκτική και θα άρουν τις προ της πυρκαγιάς συνθήκες τρωτότητας των οικιστικών και των πολεοδομικών στρεβλώσεων».

Όπως είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός «ο σχεδιασμός είναι να αναπτύξουμε έναν παραλιακό περίπατο περίπου 3,5 χιλιόμετρα με πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα. Υπάρχουν κάποια ελάχιστα σπίτια τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να γκρεμιστούν ή να γκρεμιστούν κάποιες μάντρες προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό το μέτωπο. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού είναι “γκρεμίζουμε όσο το δυνατόν λιγότερα”, Ενώ αρχικά φαινόταν ότι θα έπρεπε να γκρεμιστούν τουλάχιστον 500 κτίσματα ή μαντρότοιχοι, φτάσαμε σε ένα σημείο αυτό το μέγεθος να είναι περίπου 100». Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος είναι «η περιοχή να είναι ανθεκτική σε θέματα πλημμυρών και επίσης να έχει ένα σχέδιο εκκένωσης στην περίπτωση κάποιου κινδύνου σαν αυτόν που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι πριν από δύο χρόνια. Μέσα στις προτεραιότητες που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν και και η δημιουργία δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου. Αυτός ο χώρος στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης αυξάνεται κατά περισσότερο από 30%».

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, «υπάρχει πολιτική βούληση πανελλαδικά να προβούμε σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος κατάλογος με 1.100 ακίνητα σε όλη τη χώρα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε ρέματα, πάνω στις παραλίες ή μέσα σε δάση. Εκεί θα είμαστε απόλυτα αυστηροί, το ίδιο και στο Μάτι». Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε επίσης στην ειδική διάταξη του νόμου 4685/2020 (άρθρο 102, παράγραφος 6) με την οποία εξαιρέθηκαν οι περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία -που όπως σχολίασε ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας κρατούσε επί χρόνια όμηρο τη συγκεκριμένη περιοχή. Συγκεκριμένα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αμπελούπολης και του Προβάλινθου ο κ. Αραβώσης παρουσίασε τις εναλλακτικές που έχουν οι εκεί ιδιοκτήτες με οικοδομικές άδειες ώστε να μπορέσουν να εξαιρεθούν του δασικού καθεστώτος. Οι εναλλακτικές αυτές είναι δύο: να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη αφού αυτός αναρτηθεί και παράλληλα να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στις διατάξεις περί οικιστικών πυκνώσεων του νόμου 4685. Η περιοχή του Προβάλινθου «δεν θα πολεοδομηθεί στο σύνολό της και τα δασικού χαρακτήρα τμήματα θα ενσωματωθούν στο ΕΠΣ ως χώροι πρασίνου», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα, απηύθυνε έκκληση ώστε στις διοικητικές πράξεις που θα επιτρέψουν σε μια ιδιοκτησία να μην χαρακτηριστεί ως δασική, εκτός από τις οικοδομικές άδειες να συμπεριληφθούν και οι πράξεις που ειχαν εκδοθεί προ 10ετιών από τους τότε υπουργούς Γεωργίας και επέτρεψαν την οικιστική αξιοποίηση των προαναφερθέντων περιοχών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιο Μπακογιάννη, υπάρχουν αρκετές σκέψεις για την αποκατάσταση των πληγέντων ειδικά αυτών που ενδεχομένως χρειαστεί να κατεδαφιστεί το σπίτι τους με νόμιμη άδεια. «Θα υπάρξει πρόβλεψη και πρόνοια η οποία θα ανακοινωθεί από την αρμόδια πολιτική ηγεσία».

Ο κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε επίσης και τις κατευθύνσεις που δόθηκαν προς το ΤΕΕ και τους συγκοινωνιολόγους για τη χάραξη του οδικού δικτύου. Μεταξύ αυτών είναι η επαρκής διαπλάτυνση των δρόμων και «να μην υπάρχουν μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα προσανατολισμού. Όσον αφορά τις χαράξεις προς την παραλία, επιλέγχθηκε να υπάρχει κατά μέσο όρο μία απόσταση μεταξύ του οδικού δικτύου που καταλήγει στην παραλία ανά δύο οικοδομικά τετράγωνα». Όπως είπε «οι μελετητές έκαναν μία μεγάλη προσπάθεια να διανοίξουν το οδικό δίκτυο με ελάχιστες ή μηδαμινές απώλειες κτισμάτων» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «ούτως ή άλλως η περιοχή που εντάσσεται στο σχέδιο έχει υποχρέωση εισφοράς. Ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας υπάρχουν τμήματα τα οποία πρέπει να δοθούν σε γη και σε χρήμα».

Επί τάπητος τέθηκαν και τα ζητήματα ρεμάτων. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς «τα υδρολογικά στοιχεία για τα ρέματα έχουν ληφθεί για όλο το μήκος του ρέματος από τη πηγή του έως την εκβολή του, που σημαίνει ότι τα όποια έργα διευθέτησης γίνουν στο Μάτι κοντά στην εκβολή θα είναι τέτοιας μορφής και έκτασης ώστε να μπορούν να χωρέσουν τα υδρολογικά στοιχεία για την περίοδο που έχουν μελετηθεί».

Ως προς τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο κ. Στασινός ανέφερε ότι με βάση τον προγραμματισμό το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε ένα οριστικό σχέδιο το οποίο θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα ξεκινήσουν τα έργα. «Αυτό που κάναμε σε 8 μήνες, συνήθως κάνει 5-10 χρόνια και για να υλοποιηθεί χρειάζονται συνήθως 30-40 χρόνια. Άρα εμείς προσπαθούμε σε 3-4 χρόνια να έχουν γίνει και τα έργα».

Ειδική βαρύτητα δόθηκε και στην «ουσιαστική, όχι τυπική» διαδικασία της ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης που -σύμφωνα με πληροφορίες του Παρατηρητηρίου για το Μάτι- θα ξεκινήσει την προσεχή Πέμπτη. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση τόσο από τον πρόεδρο του ΤΕΕ όσο και από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, τα σχόλια που θα υποβληθούν θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν εφόσον είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. Όπως τόνισε ο κ. Στασινός «Από τη στιγμή που μας ανατέθηκε η μελέτη το πρώτο που κάναμε ήταν η διαβούλευση με τους κατοίκους. προσπαθήσαμε να συγκεράσουμε όλα αυτά που ζητούσαν και να οδηγηθούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε μία λύση. Άρα θεωρώ ότι έχουμε βρει μία πολύ καλή λύση μέχρι τώρα η οποία μπορεί να γίνει βέλτιστη αν συμμετέχουν στη διαβούλευση όλοι οι κάτοικοι και οι φορείς των κατοίκων και πουν με επιχειρήματα αυτά που επιθυμούν να γίνουν».

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ:



Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» στηρίζεται στη πολύτιμη συμμετοχή των δωρητών μας για να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό του να βοηθήσει την τοπική κοινωνία να επανέλθει στην φυσιολογική ζωή όσο πιο γρήγορα γίνεται και να συνεισφέρει ώστε να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μέλλον.

Είμαστε περήφανοι για την υποστήριξη από την Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού & Κοινωφελούς Έργου, την AEGEAN, την Παπαστράτος ΑΒΕΣ , το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Μυτιληναίος Α.Ε. και την Viva Wallet.