«Πως αλλάζει ένας νόμος;»

«Πως θα κινητοποιήσω τον κόσμο»

«Χρηματοδοτούνται οι δράσεις συνηγορίας;»

«Το advocacy είναι για μεγάλες οργανώσεις;»

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται σημαντικοί σύμμαχοι, τα ελληνικά ΜΜΕ που επικοινωνούν τις δράσεις της συνηγορίας και συνεπικουρούν στην υλοποίηση των ιδεών.

Πολλές φορές εντοπίζεται όμως καχυποψία και έλλειψη επικοινωνίας . Τα ΜΜΕ είναι επιφυλακτικά για λόγους διαφάνειας των ΜΚΟ και οι ΜΚΟ από την πλευρά τους δεν εμπιστεύονται τα μέσα και την εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύονται.

«Πως μπορεί να γεφυρωθεί η απόσταση αυτή που χωρίζει ΜΚΟ και ΜΜΕ;»

Σε αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα, απαντήσαμε στην εκδήλωση για τη λήξη του έργου “Non-profits & Media Advocating for good!”, το έργο που σχεδιάστηκε από το HIGGS και τους εταίρους του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, και η Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με σκοπό να φέρουν μαζί ΜΚΟ και ΜΜΕ, να τους εκπαιδεύσουμε και να τους στηρίξουμε στο σχεδιασμό δράσεων συνηγορίας και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Active citizens fund. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η κυρία Ελένη Καρακίτσιου από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ως Διαχειρίστρια προγραμμάτων Active citizens fund, και η κυρία Μαρία Φωλά , από την Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, ως EEA Grants Adviser.

Το έργο “Non-profits & Media Advocating for Good!”, προσέφερε ένα δομημένο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης και συνεργασίας για εκπροσώπους ΜΚΟ και ΜΜΕ, σε 4 πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κομοτηνή. Κατά τη διάρκεια του έργου ολοκληρώθηκαν 3 βιωματικά σεμινάρια και συναντήσεις συμβουλευτικής σε κάθε πόλη.

Η πραγματοποίηση των δια ζώσης κύκλων αποτέλεσε μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, αλλά και για εμάς την ίδια την ομάδα του έργου. Μπορέσαμε να συνδεθούμε με τις οργανώσεις και τα θέματα που έφεραν από το «πεδίο», είδαμε τη δουλειά τους από κοντά, μπορέσαμε να αφουγκραστούμε τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία. Γνωρίσαμε επίσης πολύ όμορφους ανθρώπους και ήρθαμε σε επαφή με τους ρυθμούς της καθημερινότητας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου των ΜΚΟ σε κάθε πόλη. Κατά τη διάρκειά τους, 52 εκπρόσωποι από ΜΚΟ απέκτησαν δεξιότητες σχετικά με το πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα ΜΜΕ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με 44 ΜΜΕ, με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα το έργο των οργανώσεων και θα μάθουν πώς να χειρίζονται τις πληροφορίες τους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα διαθέσιμα ανοικτά δεδομένα και απέκτησαν σημαντικά εργαλεία για τον σχεδιασμό δράσεων συνηγορίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, έχουμε τη χαρά να βρίσκονται υπό υλοποίηση 5 πολύ αξιόλογες δράσεις συνηγορίας, οι οποίες αναδεικνύουν την ποιότητα των συνεργασιών που έχουν προκύψει και τα πραγματικά αποτελέσματα που δύναται αυτές οι δράσεις να επιφέρουν σε κοινωνικά προβλήματα της χώρας, αλλά και μια αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων ευρύτερα.

Ο Συντονιστής του διαγωνισμού και Συν-Ιδρυτής του HIGGS, κος Σωτήριος Πετρόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε ένα τόσο πολυδιάστατο έργο και να αφήσουμε μια ουσιαστική παρακαταθήκη για την Κοινωνία των Πολιτών σε επίπεδο advocacy. Οι δράσεις συνηγορίας που παρουσιάστηκαν, μας γεμίζουν με αισιοδοξία και ελπίδα ότι πολύ αξιόλογες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Solidarity Now και το πρόγραμμα Active citizens fund του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, γνωστού ως EEA Grants, που έδωσαν την ευκαιρία σε αυτούς τους φορείς να συνηγορήσουν με σκοπό να επιφέρουν θεσμικές αλλαγές που θα μεγιστοποιήσουν το θετικό κοινωνικό και θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα μας».



Το έργο “Non-profits & Media advocating for good!” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το HIGGS και εταίρους του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας και την ΑΜΚΕ Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021 γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.