Ποιοί είμαστε

Η Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία έχει δέκα ιδρυτικά μέλη. Τα μέλη είναι όλοι έμπειροι επαγγελματίες, πρωτίστως δημοσιογράφοι καθώς και στελέχη επιχειρήσεων και επικοινωνιολόγοι που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την δημοσιογραφία σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλλαγών στην Ελλάδα και παγκόσμια.

Το ΔΣ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία
Το ΔΣ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία. Τ. Καραπαναγιώτη, Αλ. Μασσαβέτας, Κ. Οικονομάκου

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

Πρόεδρος ΔΣ

Η Τατιάνα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Royal College of Art. Εργάστηκε στο Λονδίνο ως εικονογράφος με εκδοτικούς οίκους όπως Penguin Books, Faber&Faber, Hamilton Press, Granta Books, Royal Mail. Παράλληλα, διηύθυνε τον εκδοτικό οίκο Salvo Publications του Royal College of Art. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα κι ανέλαβε ως παραγωγός τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές, όπως Οι Φάκελοι με τον Αλέξη Παπαχελά, Πρωταγωνιστές με τον Σταύρο Θεοδωράκη, 42’ με τη Μάρα Ζαχαρέα, Έλλη με την Έλλη Στάη και Έρευνα με τον Παύλο Τσίμα. Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας (Φεβρουάριος-Μάιος 2012) και Υπηρεσιακός Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού στην κυβέρνηση Πικραμμένου (Μάιος-Ιούνιος 2012). Το 2016 συν-ίδρυσε με τον Δημήτρη Ξενάκη το inside story.

Αλέξανδρος Μασσαβέτας

Γραμματέας ΔΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Cambridge. Έζησε νομαδικά με βάση του την Πόλη από το 2003 ως το 2015. Κατά την εκεί παραμονή του έγραψε δύο βιβλία για την Κωνσταντινούπολη (Η Πόλη των Απόντων – Πατάκης 2011 και Διαδρομές, Ιστός Πόλης 2013) και ένα για την Μικρά Ασία (Το Παλίμψηστο της Μνήμης, Πατάκης 2015), ενώ συνεργάσθηκε με ελληνικά και ξένα έντυπα. Σήμερα συνεχίζει την νομαδική του ύπαρξη, με βάση την γενέτειρά του.

Κατερίνα Οικονομάκου

Μέλος ΔΣ

Μετά τις σπουδές της στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, εργάστηκε για μερικά χρόνια στο ΑΠΕ, προτού περάσει στο χώρο των γυναικείων περιοδικών, ως αρχισυντάκτρια στο Harper’s Bazaar και το Marie Claire. Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο και την Ελευθεροτυπία, όπου παρέμεινε έως το 2011. Την περίοδο 2011-2012 ήταν European Journalism Fellow στο Freies Universitat του Βερολίνου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ελεύθερη συντάκτρια με διάφορα ηλεκτρονικά μέσα και είναι μέλος της συντακτικής ομάδας της μηνιαίας επιθεώρησης βιβλίων The Books’ Journal. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918 – Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Χρήστος Ιωάννου

Αν και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (οικονομικό τμήμα) δεν έγινε οικονομολόγος, ούτε λογιστής. Επέλεξε να ασχοληθεί αρχικά με τη συλλογή και επεξεργασία ισολογισμών επιχειρήσεων και δεδομένων για ελληνικές μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια. Ήταν επί πολλά χρόνια βασικός συντελεστής στις εκδόσεις επενδυτικών οδηγών (Globus Invest) και οικονομικών δεδομένων επιχειρήσεων (Hellastat). Ως δημοσιογράφος ξεκίνησε στην Ημερησία και συνέχισε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Διετέλεσε αρχισυντάκτης οικονομικού στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Δημοκρατία και Ντοκουμέντο. Έχει εργαστεί σε διάφορα ηλεκτρονικά μέσα (Reporter.gr, Capital.gr, ThePressProject.gr) και συμμετείχε στην έκδοση του συνεργατικού περιοδικού Mono. Τον Αύγουστο του 2016 η αναζήτηση για νέα πράγματα τον οδήγησε στην ίδρυση του marketfair.gr και σε ανεξάρτητες συνεργασίες, όπως με το περιοδικό Greek Report και το inside story .

Ναταλία Καραπαναγιώτη

Η Ναταλία είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ακαδημαϊκή έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία προτού μετακινηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1999 εργάζεται στη Siemens, στην έρευνα & ανάπτυξη, σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, e-business, στρατηγική μάρκετινγκ και βιωσιμότητα. Είναι υπεύθυνη Στρατηγικής και Sustainability της Siemens για την Ελλάδα.

Κατερίνα Λομβαρδέα

Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος από το 2002 ως το 2011 στις εκπομπές Φάκελοι και Νέοι Φάκελοι, στο Mega και τον ΣΚΑΪ. Έχει πτυχία στην ιστορία και τις ευρωπαϊκές σπουδές και μια πρόσφατη άδεια ξεναγού, που κάποτε θα αξιοποιήσει. Περισσότερο από όλα αγαπά τις δημοσιογραφικές αποστολές και να μιλά με τους ανθρώπους. Αρχισυντάκτρια στο inside story.

Τάσος Τέλλογλου

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1986 από την εφημερίδα Πρώτη, ενώ από το 1989 γράφει στην Καθημερινή. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με τον Αλέξη Παπαχελά και τον Παύλο Τσίμα στην εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013. Από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσίαζε εκπομπή έρευνας στο Star Channel. Είναι συνεργάτης του inside story από την δημιουργία του.

Δημήτρης Ξενάκης

Από το 1994 εργάζεται στη διαμόρφωση ψηφιακής στρατηγικής στα ΜΜΕ και στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών στα ψηφιακά μέσα. Έχει αναλάβει διοικητικές θέσεις ευθύνης σε μερικούς από τους σημαντικότερους οργανισμούς ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως ΔΟΛ (in.gr), skai.gr και 24Media (news247.gr). Το 2016, με την Τατιάνα Καραπαναγιώτη και μια ομάδα εκπληκτικών συνεργατών ξεκίνησε το πρωτοποριακό συνδρομητικό site ερευνητικής και επεξηγηματικής δημοσιογραφίας inside story. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στη Φυσική έχοντας δουλέψει και κάμποσο ως ερευνητής.